EİMZATR A.Ş.
11.12.2023 - 19:01
E-imza
E-İMZA İLE E DEFTER BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Merhaba,
Bu yazımızda elektronik imza ile gelir idaresinin e-defter portalına nasıl başvuru yapılacağını anlatacağız. Öncelikle e-defter portala e-imza ile sadece şahıs firmaları başvuru yapabilir. Eğer firmanız bir limited veya anonim şirket ise, bu işlemleri yapabilmek için bir mali mühüre ihtiyacınız olacaktır.
Eğer şahıs firması iseniz ve bireysel bir elektronik imzanız da var ise, e-defter başvurusu için yazımızı inceleyebilirsiniz.
E-İmza Bilgisayarınızda kurulu mu ?
Başvuru işlemlerine başlamadan önce, bilgisayarınızda e-imza kurulumunun, yani 32 bit akis ve 32 bit java uygulamalarının var olduğundan emin olmalısınız. Aynı zamanda e-imza şifreniz de aktif durumda olmalıdır. Henüz kurulum yapmadı iseniz, https://e-imzatr.com.tr/tr/yardim-destek/e-imza-kurulum-suruculeri adresinden ilgili sürücüleri indirebilir ya da https://e-imzatr.com.tr/tr/yardim-destek/yardimci-videolar adresinden yardımcı videoları takip edebilirsiniz.
İmzamız kuruldu ise ve bilgisayarda takılı ise başvuru işlemlerine başlayabiliriz.
Java uygulaması ve internet tarayıcımız üzerinde yapmamız gereken ayarlar;
Bilgisayarınızın sol alt tarafında bulunan arama yerine “configure java” yazınız ve java control panelini açınız. Security sekmesinden edit site list butonuna tıklayarak, açılan ekrana e-defter başvuru linkini (https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/) ekleyiniz.
|
JAVA önbelleği temizlemek için,
General sekmesinin altında, Temporary Internet Files bölümü altındaki Settings seçeneğine tıklayınız.
|
Temporary Files Settings iletişim kutusundaki Delete Files seçeneğine tıklayınız.
Delete Files and Applications iletişim kutusunda Insatalled Applications and Applets seçeneğinide işaretledikten sonra OK seçeneğine tıklayın. Bu seçenek, indirilmiş olan tüm uygulama ve appletleri önbellekten siler.
Java ayarlarını tamamladıktan sonra, https://ebelge.gib.gov.tr/EFaturaWebSocket/EFaturaWebSocket.jnlp linkine tıklayarak inen uygulamayı çalıştırınız.
Uygulama yukarıdaki gibi açıldığında, sizi tarayıcıda otomatik localhost ekranına yönlendirecektir. Yeni bir sekme açarak, http://www.edefter.gov.tr/edefterbasvuru.html adresine giriniz ve ELEKTRONİK BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ butonuna tıklayarak e defter başvuru sayfası açınız.
Açılan E Defter başvuru sayfasında, site adresinin yanındaki kilite tıklayarak açılan MenuBar dan site ayarlarına tıklayınız.
İzinler Kısmından sırasıyla; Javascript, Flash, Pop-up'lar ve yönlendirmeler, Güvenli olmayan içeriklere izin verilir.
Gerekli izinler verildikten sonra Kullanım kısmından sitenin çerez verileri temizlenir.
Gerekli tüm ayarları tamamladık. Şimdi tarayıcımızda açık olan sayfaları ve web socket uygulamasını kapatıyoruz. Uygulamayı https://ebelge.gib.gov.tr/EFaturaWebSocket/EFaturaWebSocket.jnlp bu linkten indirip tekrar açıyoruz. Localhost sayfası açıldıktan sonra, yeni bir sekmede https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/ linkini açıyoruz ve “İMZALAMA ARACI DESTEĞİYLE BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN” yazısına tıkladıktan sonra, başvuru formundaki gerekli bilgileri doldurup “başvur” butonuna basıyoruz.
Başvur butonuna basıldıktan sonra, karşınıza kart giriş ekranı açılacaktır. Açılan kart giriş ekranında ilk olarak akis kart tanımlanmalıdır. Bunun için Tanımla butonuna tıklayarak açılan ekranda Kütüphane Dosyası – Seç butonuna basarak C:\Windows\System32\akisp11.dll seçilip Open denir. Daha sonra Kart Adı yazarak Ekle butonuna basılır.
Eklenen kartı seçtikten sonra, e-imza şifrenizi yazarak “Giriş” butonuna tıklayınız.
Daha sonra gelen imza bilgisi ekranında imzala butonuna tıklayarak işlemi tamamlayınız.
İmzala butonuna bastıktan sonra ekranda yaklaşık bir dakika beklemeniz gerekecek. Sonra, ekranın üst kısmında “işlem başarılı” şeklinde bir uyarı çıkacak ve başvurunuz başarıyla alınmış olacaktır. Başvuru yaptıktan sonra, başvuru durumu ile ilgili kontrol ve sorulamaları https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/Sorgula.jsp adresinden yapabilirsiniz.
Yukarıda anlatılan işlem ve yönlendirmeleri takip etmeniz durumunda başvuru işleminiz başarıyla tamamlanacaktır.
Hata yaşamanız durumunda, teknik destek ekibimiz ile iletişim kurabilirsiniz.